Scăunelul pentru picioare a fost inventat, inițtial, în scop practic, dar, în timp, el a evoluat spre un accesoriu pur decorativ. Putem spune că scăunelele cu pricina au fost create, timp de secole, relativ pe aceeași idee: să fie mici, în mare parte din lemn, și să susțină picioarele.
În zilele noastre, ele încep să fie însă o piesă de mobilier distinctă, cu funcțiuni multiple. Acum sunt folosite drept loc de ședere, suport pe care poți pune diverse lucruri, un mic spațiu de depozitare sau, pur si simplu, ca piesă de decor.
Vine de la egipteni
A fost una dintre piesele moștenite încă din vremea culturii egiptene. Piesele de mobilier rămase din timpuri străvechi ne arată scaunul antic egiptean ca fiind destul de înalt față de podea, spre deosebire de restul mobilierului egiptean, care avea o înălțime relativ mică.
Acest scaun înalt a impus un scăunel pentru picioare, care să facă șederea mai comodă, căci, o dată ce stai pe scaun, picioarele ți le poți odihni pe scăunelul cel mic.
Poate fi și sub formă de cub
Realizabil într-o multitudine de culori și dimensiuni, din diverse materiale, un simulacru al vechiului scăunel este varianta modernă – un cub care poate fi acoperit cu bumbac simplu, catifea, piele sau blană sintetică, în funcție de gusturi sau de suma pe care ești dispus să o cheltuiești pe așa ceva. Modelele și forma lor pot duce imaginația la extrem, practic neexistând limite.
Cele mai des întâlnite și cele mai la modă sunt modelele geometrice sau cele care imită pielea diferitelor animale. Modelele folclorice, etnice, sunt, de asemenea, printre favorite: model african, indian, asiatic etc.
Alege-l în forme distince!
Diversitatea este factorul decisiv pentru aceste mici piese de mobilier. Scopul este să se creeze scăunele de picioare cu funcțiuni multiple; de exemplu, să și poți sta pe ele și să le și poți folosi ca măsuțe, dacă o impune momentul.
Idei simple și practice
În dormitor, te sfătuim să așezi două mici scăunele viu colorate, la picioarele patului, care sa încadreze – daca ai spațiu suficient – o banchetă pe care să arunci cuvertura de pat.
În living renunță la măsuța de cafea (aceea care, din păcate, îți ocupă cea mai mare parte din spațiul din centrul încăperii). Înlocuiește-o cu unul sau două scăunele pe care le legi de restul mobilierului din încăpere alegând pentru ele materialul și culoarea pernițelor de decor sau ale draperiilor. Ține minte că oricând le poți folosi ca suport pentru picioare, atunci când stai pe canapea sau fotoliu.
Holul, de obicei, este neglijat din punct de vedere decorativ. Așează un scăunel într-un colț liber și aruncă pe el o pernuță de decor. Dacă deasupra lui pui o oglindă sau un tablou, efectul este foarte drăguț. Nu uita să se potrivească cu decorațiunile din restul casei, el putând fi chiar un punct de legătură între camere, nemaipunând la socoteală faptul că, cu riscul de a mă repeta, îți spun să ai din nou ceva în plus pe care poți sta.
Scăunelul din hol mai poate avea, de asemenea, și funcția de suport pentru încălțăminte. Acesta ar fi un raft de pantofi care va fi chiar folosit. Și pe balcon sau pe terasă poți să ai un scăunel, de data aceasta confecționat din lemn acoperit cu un material rezistent la intemperii.
Un mic scăunel, pe care poți sta când te schimbi sau, pur și simplu, cu funcția de măsuță pentru reviste sau ziare, poate fi așezat și în baie. Dacă partea de sus este confecționată dintr-un material plin, iata că ai dedesubtul lui un spațiu binevenit de depozitare.
Oricare ar fi stilul tău în ceea ce privește designul de interior, mai mult ca sigur vei găsi ce să faci cu un scăunel de picioare, care să se integreze perfect acolo unde îl pui. Și, bineînțeles, înainte de toate, nu uita – ah ce bine! – să-ți întinzi pe el picioarele obosite dupa o zi de muncă.
Lasă un răspuns