Indiferent dacă este vorba de prepararea mâncării, a unor supe sau ciorbe, sau despre ceaiuri si cafele, oricine are nevoie de apă încălzită (sau fiartă) în bucătărie. Există multe concepte greșite și dezbateri referitoare la alegerea între un fierbător electric, un cuptor cu microunde și folosirea ibricului clasic pentru a încălzi apa pe aragaz.
Alegerea celei mai bune soluții depinde de mulți factori, precum eficiența energetică a aragazului, tipul de alimentare al aragazului (gaz sau electric), modelul de fierbător electric ales, funcționalitățile acestuia și, bineînțeles, de scopul pentru care folosim cel mai des apa încălzită (pentru mâncare, ceaiuri, cafele etc.).
Indiferent dacă faceți ceai sau paste făinoase, cunoașterea celei mai eficiente metode de încălzire a apei vă poate ajuta să consumați mai puțină energie, să fiți mai eficienți și chiar să economisiți puțin. Vă oferim în continuare câteva informații utile.
Eficiența energetică
Există multiple studii referitoare la eficiența energetică a aparatelor electrocasnice. Un experiment realizat de Treehugger.com a demonstrat că folosirea unui fierbător electric pentru încălzirea apei, este o metodă semnificativ mai eficientă decât folosirea unui aragaz electric sau a cuptorului cu microunde. Astfel, pentru a aduce apa la temperatura de fierbere, fierbătorul electric a folosit de două ori mai puțină energie decât cuptorul cu microunde și de aproximativ trei ori mai puțină energie decât un aragaz electric.
Un alt experiment publicat pe blogul Plotwatt Home Efficiency a demonstrat că fierbătorul electric a fost mai eficient decât cuptorul cu microunde, dar și decât un aragaz alimentat cu gaz.
Sursa de energie
După publicarea experimentelor de mais, mulți cititori au ridicat întrebări cu privire la eficiența producerii și transportului de energie electrică, în special pentru centralele pe cărbune, comparativ cu gazele naturale. Centralele electrice care transformă cărbunele în energie electrică sunt mai puțin eficiente și mai poluante decât cele care transformă gazele naturale în energie electrică.
În plus, transportul de gaze naturale este mai eficient decât transportul de energie electrică. Astfel, un fierbător electric este mai eficient decât un aragaz electric, dar poate fi mai ieftin sau mai scump de folosit decât un aragaz alimentat cu gaz. Totuși ținând cont de faptul că o parte tot mai mare a energiei electrice este produsă din surse regenerabile (hidrocentrale, centrale eoliene sau solare) varianta fierbătorului electric pare să fie câștigătoare.
Ușurință în utilizare
Cele mai bune fierbătoare electrice au sisteme de oprire automată, care permit întreruperea alimentării (cu curent electric) atunci când apa a atins temperatura dorită. Această caracteristică vă paote economisi bani pe termen lung și chiar poate preveni eventuale accidente, iminente atunci când lăsăm focul aragazului nesupravegheat.
Dacă sunteți băutori de ceai, cunoașteți deja importanța folosirii apei la temperatura potrivită. Nu toate ceaiurile au nevoie de apă fiartă la 90 de grade, iar în lipsa unui sistem de control al temepraturii, este aproape imposibil să preparăm un ceai perfect.
De asemenea, prezența calcarului în apa potabilă poate afecta calitatea acesteia și poate influența gustul băuturilor sau mâncărurilor preparate. Majoritatea fierbătoarelor electrice sunt dotate cu filtre anti-calcar, care îmbuntățesc calitatea și gustul apei și pot fi ușor curățate la nevoie.
Considerente suplimentare
Indiferent de metoda aleasă pentru încălzirea sau fierberea apei, puteți asigura o eficiență maximă folosind exact atât cât aveți nevoie. Folosiți un recipient gradat sau un fierbător electric cu indicator de cantitate pentru a determina exact cantitatea de apă necesară. Dacă vă aflați într-un birou, poate părea o idee bună să umpleți fierbătorul și, eventual, să folosiți opțiunea de păstrare a apei la temperatură constantă. Din păcate, nu este o idee foarte bună, pentru că dacă apa nu este folosită imediată, energia se va risipi prin căldură în mediul înconjurător. Mai mult, încălzirea aerului ambiental, va determina un consum mai mare din partea sistemului de climatizare. Încălzirea de cantități mici este mai rapidă și mai eficientă.
Găsiți mai multe sfaturi și recomandări utile pentru bucătărie și nu numai pe efamilia. Sperăm că vi s-au părut utile informațiile prezentate. Chiar dacă aceste mici considerente referitoare la consumul de energie pot părea lucruri mărunte, ce rost are să risipim energie, dacă încercarea de a fi mai eficienți nu presupune nici un efort suplimentar?
Lasă un răspuns