Ideea unei mese la iarbă verde, în aer liber este tentantă pentru oricine. Și pentru că un picnic nu este complet fără o friptură la grătar, vă oferim astăzi câteva informații utile despre prepararea cărnii la grătar.
Carnea la grătar este, fără, îndoială delicioasă dacă este gătită corect. Totuși, mai multe studii au demonstrat că, dacă nu este preparată corect, aceasta poate aduce riscuri pentru sănătate și chiar poate crește riscul apariției cancerului.
Indiferent dacă este făcută la grătar, prăjită sau friptă, în timpul preparării cărnii se produc anumite reacții chimice, care au ca rezultat eliberarea unor toxine. Unul dintre studiile care au avut ca subiect acest fenomen, a dezvăluit că cele 3000 de femei participante la studiu, au prezentat un risc de cancer la sân crescut cu 48% după ce au consumat cantități mari de carne timp de un an de zile.
Mai mult, efectele toxice determinate de expunerea cărnii la căldura mare a focului pot crește riscul de apariție a bolilor cardiovaculare sau chiar a diabetului. De asemenea, prin expunerea la o temperatură peste 140 de grade Celsius, creatina și amino-acizii din carne reacționează generând mai multe toxine vinovate de apariția cancerului colorectal, pancreatic sau al cancerului de prostată. Un alt factor important este fumul generat de grătar. Grătarele cu cărbuni eliberează un fum toxic care poate crește riscul de cancer de vezică sau de plămâni.
Chiar și așa, nu trebuie să renunțăm la delicioasele preparate, ci trebuie să ne informăm corect și să acordăm mai multă atenție tipului de carne și modului de preparare. Trebuie, în primul rând, să alegem carne de la surse de încredere, de la animale crescute în mod natural, cu o alimentație sănătoasă și cu condiții optime de viață.
Pentru a preveni transformarea cărnii într-o mâncare cu multiple efecte nocive pentru noi și familia noastra, există câteva soluții, recomandate chiar de către Doctor Oz, pe care vi le prezentăm în continuare.
Pregătiți cu atenție grătarul
Este adevărat că focul omoară agenții patogeni și „dezinfectează” grătarul, însă trebuie să ne asigurăm că scăpăm și de grăsimea și de funinginea depusă pe acesta. Curățați grătarul înainte și după folosire.
Alegeți cărnuri sănătoase
Alegeți carne de vită, părți slabe de carne de porc sau piept de pui/ curcan. Este recomandat să evităm produsele din carne procesată, dacă nu cunoaștem exact ingredientele folosite, precum cârnații, micii sau hamburgerii.
Curățați carnea și îndepărtați grăsimea
Atunci când grăsimea se topește și se scurge pe cărbunii încinși, va lua foc și va genera un fum nesănătos, care se depune pe mâncare.
Folosiți condimente și mirodenii
Preparați o marinadă delicioasă și lăsați carnea în ea timp de câteva ore. Nu uitați să adugați și oțet sau zeamă de lămâie în compoziția acesteia.
Nici prea crudă, nici prea arsă
Dacă nu este bine făcută, carnea poate avea diferiți agenți patogeni, iar dacă este arsă conține substanțe cancerigene. Așa că ar fi bine să ținem ochii pe grătar până la final. Întoarceți carnea des, pentru a vă asigură că nu se arde.
Nu încingeți foarte tare grătarul
Cu cât temperatura de preparare crește, cu atât crește și riscul apariției substanțelor cancerigene în carne. Dacă folosiți un grătar cu cărbuni, mențineți carnea la o distanță suficientă și împrăștiați uniform cărbunii pe toată suprafața grătarului.
Nu uitați de salată!
Alegeți pentru garnitură o salată de legume proaspete, în locul garniturilor clasice (piure, cartofi prăjiți etc.) bogate în carbohidrați.
Și pentru a vă oferi puțină insipirație, vă prezentăm și câteva rețete pentru un grătar delicios.
Rețetă tradițională de mici
Chiar dacă dezbaterea asupra originii micilor este o luptă continuă, aceștia sunt cu siguranță apreciați de toți românii, așă că iată o rețetă verificată.
Ingrediente
- Carne de porc, vită și miel, câte 500 de grame din fiecare;
- Bicarbonat de sodiu, o linguriță;
- O lămâie și o căpățână de usturoi;
- 500ml zeamă de oase de vită;
- Condimente – boia dulce, piper și cimbru, câte o linguriță; enibahar, coriandru și chimion turces, câte un vârf de linguriță;
- Sare după gust.
Preparare
Carnea se macină și se pune într-o cratiță alături de bicarbonat, zeama de lămâie, sare și toate mirodeniile. Se amestecă pentru omogenizare, adăugându-se treptat zeama de oase. Pentru a se distribui uniform toate ingredientele trebuie frământată bine cel puțin 30 de minute. Se lasă apoi la rece peste noapte sau timp de 4-5 ore și sunt gata de pus pe grătar.
Pachețele de vinete
Ingrediente: 1 kg roșii, 2 cepe, 3 căței de usturoi, 1 ceașcă supă de carne, zeamă de lămâie, boia, sare, piper, ulei de măsline, pătrunjel și mărar tocat, 4 vinete, 2 ardei iuți și 8 scobitori.
Preparare
După spălare, două roșii se taie în 8 rondele groase. Celelalte se curăță de coajă și se taie cubulețe. Ceapa și usturoiul tocate mărunt se călesc puțin in ulei. Se adaugă apoi roșiile și supa de carne și se lasă la fiert cam 10 minute. Se condimentează cu suc de lămâie, piper, sare și boia. La sfărșit se adaugă și pătrunjelul și mărarul și se lasă să se răcească.
Vinetele se taie pe lungime în 16 felii. Se presară cu sare, se ung bine cu ulei de măsline virgin și se pun pe grătar 10 minute pe fiecare parte. Tot pe grătar se pun și ardeii iuți, iar apoi se curăță cu atenție de coajă.
Feliile coapte de vinete se așează în formă de x, iar la mijloc se adaugă un sfert de ardei iute și o felie de roșie. Se acoperă apoi cu vinete și se prind cu o scobitoare. Unse din nou cu ulei de măsline se mai lasă pe grătar cam 3 minute. Se servesc alături de sosul de roșii.
Vă urăm poftă bună!
Lasă un răspuns