Subiectul constipației nu este unul foarte popular și puțini oameni discută deschis despre această problemă cu cei apropiați. Chiar și mai puțini sunt cei care caută ajutor medical atunci când se confruntă cu asemenea probleme. Cu toate acestea, constipația afectează o mare parte din populație și apare de mai multe ori pe parcursul vieții. Cât de des te afectează și cât de puternice sunt problemele pe care ți le ridică sunt aspecte care depind de modul tău de viață și de unele alegeri pe care le faci în fiecare zi.
Ce cauzează constipația?
Pentru a înțelege cum poți să previi eficient constipația este foarte important să știi ce anume o provoacă. Pe măsură ce alimentele consumate trec prin interiorul intestinului tău, corpul absoarbe lichidele din acestea, eliminând restul sub formă de scaun. Mușchii colonului ajută la aceste mișcări intestinale, dar când această activitate este îngreunată și corpul absoarbe prea multă apă, scaunul devine mai uscat și mișcările intestinale devin mult mai greu de efectuat, ceea ce duce la constipație.
Acest fenomen este de obicei provocat de alegerile alimentare pe care le facem, de lipsa de exercițiu și de consumul insuficient de lichide. De asemenea, unele medicamente pot să intervină asupra întregului proces, precum și abuzul de laxative sau sarcina pot cauza probleme.
Ce legătură există între constipație și hemoroizi?
Hemoroizii apar atunci când asupra venelor din jurul anusului și a rectului se pune o presiune mai mare decât în mod normal. Această presiune duce la întinderea și inflamarea lor, oferindu-le și o culoare roșie care poate fi observată cu ochiul liber în cazul hemoroizilor externi.
Constipația poate favoriza foarte mult modul în care se dezvoltă hemoroizii deoarece venele din această zonă sunt suprasolicitate în momentul în care eforturile de a elimina scaunul se intensifică din cauza constipației. Aceasta este una dintre principalele cauze ale hemoroizilor, motiv pentru care este bine să știi cum să o previi și cum să scapi cât mai repede de ea.
Sfaturi pentru prevenirea constipației
Ai grijă la alimentație
Alimentația ta este unul dintre principalii factori care pot provoca constipația, motiv pentru care atenția pe care o acorzi dietei zilnice trebuie să fie foarte mare. Specialiștii recomandă consumul alimentelor care conțin fibre, deoarece acestea ajută la digestia mai rapidă și mai eficientă a mâncării.
Fibrele reprezintă acele părți din anumite alimente pe care corpul nu le poate dizolva, ceea ce înseamnă că mișcările intestinale pot fi făcute mai repede și fără greutate. Fibrele pot fi găsite cel mai ușor în legume, fructe, cereale integrale, semințe și nuci. Academia de Nutriție din Statele Unite ale Americii recomandă consumul a minim 25 de grame de fibre în fiecare zi pentru femei și 38 de grame pentru bărbați.
Această cantitate recomandată scade după vârsta de 50 de ani, când femeile ar trebui să consume 21 de grame, iar bărbații 30. Din păcate, media zilnică de fibre pentru fiecare dintre noi este de doar 15 grame, lucru care explică de ce constipația este o afecțiune atât de des întâlnită.
Iată câteva exemple de alimente care conțin fibre:
– 1 pară de dimensiuni mici = 9,5 grame;
– 1 măr de dimensiuni medii = 3,3 grame;
– 1 cartof de dimensiuni medii: 4,8 grame.
Pentru că e destul de dificil de numărat gramele de fibre din fiecare aliment pe care îl consumi, o recomandare bună ar fi să incluzi de la sine fructe și legume în dieta ta zilnică. Încearcă să renunți la alimentele prăjite, la carne și la mâncăruri picante. Asigură-te că ai mereu la îndemână fructe prin casă și mănâncă unul o dată la fiecare 3-4 ore.
De asemenea, e bine să înlocuiești pâinea albă, orezul alb și pastele normale cu alimentele integrale. Nu forța consumul unei cantități mari de fibre încă din primele zile de dietă, pentru că organismul tău nu este obișnuit cu ele și există riscul să te balonezi. Introdu fibrele în alimentație treptat și crește încet cantitatea pentru ca organismul să se obișnuiască cu noul regim.
Ai grijă să te hidratezi
Evită constipația prin consumul regulat de lichide care îți vor ajuta organismul să rămână hidratat. La fel cum poți să te asiguri că ai mereu la îndemână fructe pentru necesarul de fibre, asigură-te și că paharul cu apă nu lipsește de pe birou în timpul zilei.
E bine să consumi circa 2 litri de apă pe zi, dar această cantitate poate fi mai mare în funcție de dimensiunea corpului tău. Nu ezita să te consulți cu un specialist în nutriție care îți poate face un plan detaliat care îți va permite să menții corpul bine hrănit și hidratat.
Consumă multă apă, ceaiuri sau sucuri de fructe, dar stai departe de cafea și de alcool. Acestea din urmă provoacă deshidratarea organismului și favorizează apariția constipației.
Fă exerciții fizice în mod regulat
Activitatea fizică îți menține și îmbunătățește sănătatea generală a organismului, lucru de care depinde foarte mult calitatea vieții de care te bucuri. Constipația poate fi prevenită cu ajutorul exercițiilor fizice deoarece acestea te ajută în procesul de digestie.
Chiar dacă viața foarte aglomerată din zilele noastre nu ne lasă mereu timpul necesar pentru a face exerciții fizice, încearcă să pui deoparte în fiecare zi măcar 20 de minute dedicate acestui obiectiv. Începe cu 20 de minute pe zi, 3 zile pe săptămână, iar rezultatele pe care le vei vedea după doar câteva săptămâni cu siguranță te vor convinge să crești perioada de timp dedicată sportului.
Pentru o motivație în plus poți încerca oricând un abonament la sală sau poți angaja un antrenor personal care se va asigura că faci toate eforturile pentru a-ți menține corpul antrenat și sănătos.
Nu ignora nevoia de a merge la toaletă
Atunci când simți nevoia de a merge la toaletă este bine să nu întârzii acest lucru deoarece sistemul tău digestiv poate avea de suferit. Amânarea acestui proces fiziologic normal este una dintre cauzele constipației, motiv pentru care ar fi bine să stabilești chiar și un program aproximativ pe care să-l respecți pentru a te asigura că nu apare niciodată situația în care nu poți merge la toaletă.
În concluzie, una dintre principalele metode de a preveni dezvoltarea sau înrăutățirea hemoroizilor este direct legată de capacitatea ta de a te asigura că organismul tău nu suferă de constipație. Urmează sfaturile de mai sus și bucură-te de un stil de viață mai sănătos.
Lasă un răspuns