Oreionul (parotidita epidemică) apare, de regulă, la copii cu vârste cuprinse între 4 și 14 ani și se manifestă printr-o inflamație a glandelor salivare situate în josul urechii, spre gât. Pentru prevenirea infecției, există și opțiunea vaccinului, toți micuții peste un an putând fi vaccinați. Boala se transmite cu ușurință pe calea aerului, prin tuse sau strănut, și se extinde extrem de rapid în colectivitate: la școală sau la grădiniță.
Băieții care fac oreion la vârsta pubertății trebuie să stea cât mai mult în pat, în poziție orizontală, pentru că altfel virusul poate afecta testiculele și pot rămâne sterili.
Doctorii ne sfătuiesc să fim atenți la apariția următoarelor simptome:
- creșterea vizibilă a ambelor glande parotide, ce poate determina modificarea formei capului;
- glandele devin dureroase și împiedică mestecarea alimentelor solide;
- stare febrilă prelungită, peste 39 de grade;
- lipsa poftei de mâncare;
- moleșeală, apatie.
Izolarea, o măsură importantă
Perioada de incubație este de 14 zile, timp în care copilul respectiv poate transmite mai departe virusul.
Prima măsură recomandată în momentul în care medicul pune diagnosticul de oreion este izolarea pacientului la domiciliu. În plus, copilul trebuie să țină și un regim strict, fără dulciuri și grăsimi, pentru că acestea pot determina apariția uneia dintre complicațiile bolii, și anume pancreatita.
Dacă oreionul evoluează normal, umflăturile trebuie să se retragă în cel mult 10 zile, iar starea micuțului se ameliorează vizibil, pe zi ce trece. În cazul în care apar vărsături, dureri de cap sau abdominale, sensibilitate la lumină sau febră mare, este momentul să te adresezi medicului.
Cele mai frecvente complicații ale afecțiunii sunt: pancreatita, meningita urliană sau meningoencefalita. Netratată, oricare dintre ele poate avea urmări foarte grave, mergând până la deces. Așa că, fiți atente, mămicilor, urmăriți îndeaproape starea micuțului și nu ezitați să solicitați opinia medicului specialist, de îndată ce observați ceva neobișnuit în comportamentul acestuia.
Lasă un răspuns